Phrase-it Unik billedkommunikation for personer med sprogvanskeligheder...
 
Nyheder Produkter Dokumentation Køb Support

Hvordan bruges Genlyd ?

Herunder kan få lidt bedre indsigt i hvordan ord, billeder, lyd og skrift indgår i programmet. Hvordan man navigerer rund i programmets logiske struktur, for derefter at kunne udvælge ord til at konstruere sætninger. Slutteligt lidt om hvorman man kan ændre og tilføje indhold i Genlyd.

Ord, billeder, lyd og skrift

Med Genlyd kan brugeren, alene ved brug af miniaturebilleder også kaldet ikoner, opbygge, få udtalt og udskrive enkelte ord, sætninger og hele dokumenter.

 

Programmet indeholder over 1000 omhyggeligt udvalgte ord. Navneord er den største gruppe, herudover er der udsagnsord, tillægsord og en række småord. Se mere om hvormange ord der er under den nyeste version af programmet ».

 

Alle ordene er en kombination af billede, lyd og skrift. Små eksempler på hvorledes forståelse af ord og begreber styrkes i Genlyd er f.eks.

  • at navneord er tegninger med stærk kontur - det afgrænser og understreger begrebet bedre end fotos.
  • at udsagnsord er animerede, således at de forståelsesmæssigt udskilles som en ordklasse, der udtrykker en handling.
  • at tillægsordene er opstillet parvis for at angive at det er en ordklasse, der udtrykker egenskaber i form af modsætninger eller gradueringer.

Lyden benyttes i den direkte kommunikationssituation, men fungerer også som et auditivt feedback på de valgte ord - noget der også kan udnyttes til sprogtræning.

Skriften benyttes som støtte for billederne.

 

Den logiske struktur

Udvælgelsen af ord i Genlyd bygger på at hverdagens ord findes i en eller flere miljømæssige sammenhænge, hvilket også kaldes situationelle forbindelser. Således bruger vi bestemte ord, alt efter om vi befinder os på biblioteket eller hjemme i køkkenet.

 

Fra et af hovedmiljøerne (huset, byen, ordbogen og ”mine egne ord”) arbejder brugeren sig hurtigt til et af de over 100 specifikke miljøer og temaer.

 

Går man f.eks. via huset til køkkenet, vil man finde ord som: vask, køleskab, lave mad og kogebog.

Åbner man f.eks. køkkenskabet, vil man finde de ting, der befinder sig i et køkkenskab, men også andre ord, der knytter sig til tingene. F.eks. drikke, smage, hente, sur, sød, dele, fyldt, tom, ny, gammel.

Mange ord benyttes i forskellige situationer, og er derfor også repræsenteret i flere miljøer. I alt er der således over 5000 adgange til Genlyds ordforråd.

 

Simpel betjening

Betjeningen af Genlyd er meget intuitiv og simpel. Genlyd kan betjenes med enten mus, pegeplade, trykfølsom skærm eller anden enhed, der kan flytte cursoren rundt på skærmen. Betjeningen er tilrettelagt således at man f.eks. undgår motorisk sværre operationer som at udvælge og flytte ved at trække elementer, istedet benyttes simpelt klik med musen eller tryk på skærmen.


Ved at bevæge cursoren hen over miljøbilledet markeres ikonerne. Når man i denne søgen rundt vil fokusere på et enkelt ord, klikkes der på ikonen. Herved fastfryses markeringen og informationer om ordet vises.

 

Når en ikon er markeret kan følgende udføres:

  • Udtale ordet, ved at holdes musens knap nede i længere tid (eller tryk på mellemrums tast).
  • Skift til det undermiljø, der er knyttet til ikonen, ved at dobbeltklikke på ikonen (el. tryk på linieskift tast).
  • Sætte ordet ned på skrivelinien: Flyt cursoren til skrivelinien, så der fremkommer en stor pil. Ordet indsættes dernæst med et enkelt klik.
  • Skrivelinen: På skrivelinien kan ikonerne omplaceres, slettes, udtales, og ordenes grammatiske bøjning kan ændres. Envidere kan sætningerne udtales og udskrives. Der kan indsættes tomme sætninger, skiftes mellem sætningerne og endelig kan sætningerne slettes.

Redigere ord, billeder og sider

Ordene, ikonerne, billederne og lydene kan redigeres i Genlyd. Det gøres nemmest ved at benytte den intelligente guide til redigering af hhv. ikon og side. Guiden startes f.eks. ved at vælge tryllestaven i værktøjslinien og denæst klikke på det element man ønsker at ændre. Herefter følges blot guiden.

Der er også muligt at sætte Genlyd i redigerings tilstand, hvor man så har større kontrol over f.eks. størrelsen og placeringen af ikonerne på siderne. Når man først opdager, hvor let det er at rette og tilføje nye ord og billeder er det kun fatasien, der sætter begrænsningen.